ETWINNING "SUSTAINABILITY IN THE KITCHEN: EAT HEALTHY ACROSS EUROPE"
W roku szkolnym 2020 uczniowie naszej szkoły uczestniczą w projekcie eTwinning "Sustainability in the kitchen: eat healthy across Europe".
Naszymi partnerami są szkoły kształcące w zawodach: gastronomia (szkoła z Pulsano we Włoszech), która jest koordynatorem całego projektu, hotelarstwo i turystyka (szkoła z Bjelovar w Chorwacji),technologia żywienia (szkoła z Sofii w Bułgarii) i ekonomia (szkoła w Sybinie z Rumunii).
W projekt zaangażowani są uczniowie klas IIKP, IIIT, IIIE, IIRP, IVK który dotyczy różnych aspektów żywienia w poszczególnych strefach kulturowych: śródziemnomorskiej, bałkańskiej i środkowoeuropejskiej.
Pierwszym etapem było zorganizowanie konkursu na logo projektu. Zwycięskie logo zrobił Jakub Bryksy z klasy IVK.
W ramach projektu uczniowie: Krzysztof Gerlach, Maciej Gierula,Maciej Kreżelok, Jakub Piotrowski, Oskar Wroniewicz (IIKP), Jakub Janas (IIIT), Malwina Rybska(IIRP) i Wiktoria Oczkowska(IIIE) przygotowali prezentacje dotyczące różnych aspektów żywienia i problemów żywieniowych współczesnego świata:marnowanie żywności, nadmierne stosowanie pestycydów, żywności modyfikowanej genetycznie, braku żywności i wody , fast food, stosowanie hormonów.
Uczniowie również przygotowali slajdy z przepisami typowych dań regionalnych, a także robionych z resztek jedzenia.
Innymi produktami projektu są książka kucharska z tradycyjnymi przepisami wszystkich krajów partnerskich projektu i wielojęzyczny słownik kulinarny.
Projekt ten poprzedza i wprowadza w temat innego projektu współpracy między krajami Europy : projektu Erasmus+ "A sustainable table for multiculturalism and inclusion", który będzie realizowany ze wszystkimi partnerami projektu eTwinning w latach 2020-2022.
Wszystkie produkty projektu znajdują sie na stronie eTwinning. Dodatkowo umieszczono również filmik promujący naszą szkołę , jak również slajdy z Kopalni soli Wieliczka i miasta Wieliczki, które uczniowie robili w ramach przedstawienia informacji o naszym mieście.
Koordynatorem projektu jest pani Beata Chla. W projekcie współpracują pan Mariusz Grzesiński i pani Iwona Windak.