Witamy w Powiatowym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wieliczce (dawniej Zespole Szkół Zawodowych)

04/03/2021

Godło Rzeczpospolitej Polski

Oferta edukacyjna

Absolwenci Technikum mogą podjąć pracę w dużych zakładach przy eksploatacji systemów komputerowych, a także w mniejszych firmach zajmujących się sprzedażą sprzętu i wdrażaniem oprogramowania, tworzeniem grafiki komputerowej, aplikacji internetowych itp. Mogą być także zatrudniani w innych zawodach, w których będą wykorzystywać poznane umiejętności biegłej obsługi sprzętu i oprogramowania komputerowego. 

Aktualności

28

11.2020

ETWINNING "SUSTAINABILITY IN THE KITCHEN: EAT HEALTHY ACROSS EUROPE"

W roku szkolnym 2020 uczniowie naszej szkoły uczestniczą w projekcie eTwinning  "Sustainability in the kitchen: eat healthy across Europe".

Naszymi partnerami są szkoły kształcące w zawodach:   gastronomia (szkoła z Pulsano we Włoszech), która jest koordynatorem całego projektu, hotelarstwo i turystyka (szkoła z Bjelovar w Chorwacji),technologia żywienia (szkoła z Sofii w Bułgarii) i ekonomia (szkoła w Sybinie z Rumunii).

W projekt zaangażowani są uczniowie klas IIKP, IIIT,  IIIE, IIRP, IVK który dotyczy różnych aspektów żywienia w poszczególnych strefach kulturowych: śródziemnomorskiej, bałkańskiej i środkowoeuropejskiej.

Pierwszym etapem było zorganizowanie konkursu na logo projektu. Zwycięskie logo zrobił Jakub Bryksy z klasy IVK.

W ramach projektu uczniowie: Krzysztof Gerlach, Maciej Gierula,Maciej Kreżelok, Jakub Piotrowski, Oskar Wroniewicz (IIKP), Jakub Janas (IIIT), Malwina Rybska(IIRP) i Wiktoria Oczkowska(IIIE) przygotowali prezentacje dotyczące różnych aspektów żywienia i problemów żywieniowych współczesnego świata:marnowanie żywności, nadmierne stosowanie pestycydów, żywności modyfikowanej genetycznie, braku żywności i wody , fast food, stosowanie hormonów.

Uczniowie również przygotowali slajdy z przepisami typowych dań regionalnych, a także robionych z resztek jedzenia.

Innymi produktami projektu są książka kucharska z tradycyjnymi przepisami wszystkich krajów partnerskich projektu i wielojęzyczny słownik kulinarny.

Projekt ten poprzedza i wprowadza w temat innego projektu współpracy między krajami Europy : projektu Erasmus+ "A sustainable table for multiculturalism and inclusion", który będzie realizowany ze wszystkimi partnerami projektu eTwinning w latach 2020-2022.

Wszystkie produkty projektu znajdują sie na stronie eTwinning. Dodatkowo umieszczono również filmik promujący naszą szkołę , jak również slajdy z Kopalni soli Wieliczka i miasta Wieliczki, które uczniowie robili w ramach przedstawienia informacji o naszym mieście.

Koordynatorem projektu jest pani Beata Chla. W projekcie współpracują pan Mariusz Grzesiński i pani Iwona Windak. 

Dodano przez: MariuszG - o 11:44

Komunikaty

  • Matura Próbna 2021

    więcej info w newsach

    9

    02.2021

OSTATNIE ZDJĘCIA

Zobacz wszystkie